top of page

Wij zijn Rorschach

Rorschach is een hedendaags dansinitiatief dat bestaat uit een team van creatieve individuen met een passie voor beweging en dans. Onder leiding van Flevolandse choreograaf Joury van der Vecht worden actuele thema’s op een eigenzinnige en fysieke wijze verkend.  Het werk richt zich op het vinden van gedeelde menselijkheid, waarbij zowel overeenkomsten als verschillen worden benadrukt. Door middel van kwetsbare, rauwe en herkenbare beelden maakt Rorschach hedendaagse dans toegankelijk voor een breed publiek. 

Persoonlijk, herkenbaar & vol overgave

De drie pijlers van Rorschach

Waar wij voor staan

Onze visie 

Rorschach zet zich in voor professioneel hedendaags danstheater dat toegankelijk is voor een brede groep toeschouwers. Want laten we eerlijk zijn, dat is bij dans niet altijd het geval. Door de abstractheid van dans kunnen danswerken ver weg staan van de belevingswereld van de "gewone" toeschouwer en dat is zonde... 

Wij geloven dan ook dat de kracht ligt bij de aanraking van de belevingswereld van de toeschouwer door in te zetten op toegankelijkheid. Rorschach doet dit door middel van drie verschillende pijlers.

Vol overgave

(En het liefst een beetje rauw)

Pijl

Persoonlijk

Pijl

Herkenbaar

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen in staat is om emoties te herkennen, we zijn nu eenmaal sociale wezens. Door in te zetten op de fysieke overgave van de performers breken we de muren af die de binnenwereld van de performers beschermt. Hiermee geven we de toeschouwer mogelijkheid om op een diepere laag te verbinden met de lichamen op het toneel.

Door in het proces actief in te zetten op de binnenwereld van de performer (in relatie met het thema van het werk) ontstaat er een authentiek verhaal. Dit verhaal is zeer persoonlijk, ruw en het moet een beetje schuren. Hiermee zetten we in op de mogelijkheid om je tot een performer te gaan verhouden en samen de diepte in te duiken. Dans is namelijk zo veel meer dan slechts een bewegend lichaam.

Als laatste spelen we binnen het werk van Rorschach met herkenbare theatrale beelden. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een hand of het beeld van twee mannen die armpje drukken. Deze beelden zijn bewegwijzeringsmomenten binnen het werk die de toeschouwer sturing geeft en daarmee inzet op de toegankelijkheid van het werk als geheel. 

Ontmoet het team

Rorschach smoelenboek

Benieuwd naar wat wij maken?

Bekijk dan snel ons werk

Pijl
bottom of page